25.5.2022.

Suomalaiset klassisen musiikin tekijät ja toimijat aloittavat yhteistyön Kaija Saariahon juhlavuoden 2022 innoittamina

Kaija Saariahon musiikki on vuosikymmenten saatossa ollut maailmanlaajuisesti suuri inspiraation lähde musiikin opiskelijoille, orkestereille, säveltäjille ja soittajille, järjestäjätahoille ja yleisöille. Vuonna 2022 tuo inspiraatio konkretisoituu ensimmäistä kertaa koko Suomen klassisen musiikin kenttää yhdistäväksi voimaksi.

Joukko arvostettuja suomalaisia orkestereita ja klassisen musiikin vapaan kentän toimijoita tuo kuultavaksemme lokakuussa 2022 Kaija Saariahon 70-vuotispäivän ympärillä Saariahon musiikkia juhlistavan monikirjoisen musiikillisen kokonaisuuden. Yhteistyön tavoitteena on, että suomalainen musiikki ja eri ikäryhmiä sekä uravaiheita edustavat musiikin tekijät pääsevät esitysten myötä esiin uudella laajuudella ja uusien yleisöjen tietoisuuteen. Mukana olevat toimijat tilaavat myös osana juhlavuoden yhteistyötä uutta musiikkia Kaija Saariahon valitsemilta säveltäjiltä.

Saariahon musiikin äärelle kokoontuu juhlavuonna 2022 taiteilijoita useasta sukupolvesta, hänelle läheisimmistä muusikoista (mm. sellisti Anssi Karttunen, sopraano Anu Komsi, kapellimestari Susanna Mälkki ja kapellimestari-viulisti John Storgårds) lahjakkaisiin nuorempiin opiskelijoihin.

Syksyn 2022 aikana kotimaisella yleisöllä on myös mahdollisuus seurata historiallista sävellyksellistä aikajanaa ja kokea kolme Saariahon eri aikoina sävellettyä näyttämöteosta. Vuonna 1981 sävelletty Study for Life saa uuden kantaesityksen 41 vuoden esityskiellon jälkeen näyttämöllisessä Between-produktiossa (Kansallisoopperan Alminsali 31.8.-3.9.). Kansallisoopperassa 21.10. Suomen ensi-iltansa saa Saariahon viimeisin suurteos Innocence-ooppera (2018). Vuodenvaihteessa 30.12. Musiikkitalossa nähdään myös viimein pandemian vuoksi viisi kertaa siirretty, näyttämöllinen La Passion de Simone -oratorio. Ensimmäisen Study for Lifen ja viimeisen Innocence-teoksen välillä on syntynyt lähes kaikki Saariahon tähänastinen musiikki, josta näyttämöllisten teosten sarjan lisäksi monet teokset kuullaan nyt lokakuun konserteissa.

Kaija Saariahon 70-vuotissyntymäpäivänä 14.10. järjestetään kaksi konserttia: Helsingin kaupunginorkesteri soittaa kapellimestari Susanna Mälkin johdolla Musiikkitalossa Saariahon teokset Notes on Light ja Verbledungen osana laajempaa ohjelmaa. Tampere Filharmonia puolestaan konsertoi Tampere-talon Isossa salissa, jossa kuullaan kapellimestari John Storgårdsin johtamana muun muassa Saariahon Vista-teos. Lisäksi Urut soimaan ry järjestää Musiikkitalossa 15.10. Kaija Saariaho 70 -juhlakonsertin, joka on läpileikkaus hänen pitkästä urastaan. Konsertissa esiintyvät vapaan kentän ensemblet, joilla on pitkä yhteinen historia Saariahon kanssa. Konsertissa kuullaan myös kahdelta säveltäjäopiskelijalta tilatut kamarimusiikkiteokset.

Vuonna 2022 haluamme kohottaa tahtipuikot, jouset ja kuohuvat maljat ennen kaikkea Kaija Saariahon musiikille, mutta myös uusille suomalaisille säveltäjä- ja muusikkopolville ja heidän luomistyölleen!

Kaija Saariaho 70 -tapahtumien toteuttajat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Musiikkitalo, Musiikkitalon säätiö, Musiikkitalon Urut Soimaan Ry, Musiikkiyhdistys Organo Novo Ry, Oulu Sinfonia, Radion Sinfoniaorkesteri, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Tampere-talo, Tampere Filharmonia ja Teatro Productions.

Hankkeen yhteistyökumppanit ovat Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy, Studio Pekka Piippo Oy, Wise Music ja Music Finland.