Kaija Saariaho in memoriam (1952–2023)
Kuva: Christophe Abramowitz

Vuonna 2022 juhlimme säveltäjä Kaija Saariahon musiikkia

Suomalaiset klassisen musiikin toimijat aloittivat historiallisen kansallisen yhteistyön Saariahon musiikin innoittamina. Yhteistyö huipentui lokakuussa 2022 valtakunnalliseen Kaija Saariaho 70 -tapahtumien sarjaan.

Tapahtumat

Eläköön ja kuulukoon musiikki!

Juhlavuonna 2022 Suomessa kuultiin ja nähtiin lukuisia Kaija Saariahon sävellyksiä, näyttämöllisiä teoksia ja kantaesityksiä.

Kaija Saariahon musiikki on vuosikymmenten saatossa ollut maailmanlaajuisesti suuri inspiraation lähde musiikin opiskelijoille, orkestereille, säveltäjille ja soittajille, järjestäjätahoille ja yleisöille.

Vuonna 2022 tuo inspiraatio konkretisoitui ensimmäistä kertaa koko Suomen klassisen musiikin kenttää yhdistäväksi voimaksi.

”(…) ja että en unohda/ painottomuuden tunnetta, läpikuultavuutta avaruudessa,/ todellista leijumisen tunnetta, heijastusten/ aiheuttamia heijastuksia” (Tua Forsström)

Lämpimät onnittelut, musiikistasi kiitollisena!

Lotta-Wennakoski
Lotta Wennäkoski säveltäjä

Kaija, your presence resonates through your inescapable originality as a composer, your supportiveness as a mentor and your warmth as a colleague. Here’s to you!

Lauri-supponen
Lauri Supponen säveltäjä

Kaija hyvä, olet ollut korvaamaton esikuva lukemattomille säveltäjille yli sukupolvien, sukupuolien ja kansallisuuksien. Säveltäjänä ja sävellyspedagogina kiitän ja onnittelen Sinua sydämellisesti.

Minna-Leinonen
Minna Leinonen säveltäjä

Hyvä Kaija, on mahdotonta kuvitella, että olet jo 70-vuotias! Olet aina charmikas, huomaavainen, innovatiivinen, uhkarohkea ja hieno säveltäjä, jonka sävellykset ovat minulle usein kuin pitsejä valoa vasten.

Fridrich-Bruk
Fridrich Bruk säveltäjä

Lämpimät onnentoivotukseni Kaija! Musiikkisi teki minuun suuren vaikutuksen jo nuoruudessani ja tapaamisesi Pariisissa keväällä 2017 oli yksi käänteentekeviä hetkiä elämässäni. Toivon sinulle upeaa juhlavuotta, maailma kiittää nyt taiteestasi!

Outi-Tarkiainen
Outi Tarkiainen säveltäjä

Kaija, debyyttisi Taidehallissa, esittäjien taustalla maalaus — Šostakovitšista. Jatkot Finlandia-puistossa. Olihan se kaikki jo alun perin jotenkin oudon erityistä, muusta nyt puhumattakaan. Lämpimästi onnea!

Tapio-Nevanlinna
Tapio Nevanlinna säveltäjä

Thank you for being there! For your courage and sensitivity. For disclosing sonic worlds and opening new perspectives.

Paola-Livorsi
Paola Livorsi säveltäjä

Olet antanut merkittäviä sysäyksiä uusille aluille omalla esimerkilläsi ja avullasi. Olen erittäin kiitollinen Sinulle, mentorini. Luomisvoimasi näyttäytyy aina uusina töinä, jotka pysäyttävät kuuntelemaan koko keholla. Onnellista syntymäpäivää.

Maija-Hynninen
Maija Hynninen säveltäjä

Paljon Onnea Kaija, lämpimin terveisin

Maarit Anderzén Suomen Säveltäjät ry:n sihteeri-taloudenhoitaja 1983–1996

Lämpimästi onnea, Kaija!

Yrjo-Hjelt
Yrjö Hjelt Säveltäjä, sovittaja, nuottigraafikko

Vuonna 2022 kohotimme tahtipuikot, jouset ja kuohuvat maljat ennen kaikkea Kaija Saariahon musiikille, mutta myös uusille suomalaisille säveltäjä- ja muusikkopolville ja heidän luomistyölleen!

Katso Kaija Saariaho 70 -tapahtumien ohjelma Tapahtumat-linkistä.

Tapahtumat
lapassiondesimone-2022-05-25

Hankkeen toteuttajat

Helsingin kaupunkinorkesteriMusiikkitaloMusiikkitalon säätiöMusiikkitalon Urut Soimaan rySuomen kansallisooppera ja -balettiOrgano NovoOulun SinfoniaRadion sinfoniaorkesteriSibelius AkatemiaTampere FilharmoniaTampere-taloTeatro Productions

Yhteistyökumppanit

Kulttuuritoimisto Palovaara & RuusilaStudio Pekka Piippo OyWise MusicMusic Finland